Neden Rigid 3D yazıcı aldık?
Maskot kostümleri yaparken diş, göz, kulak, burun ucu gibi bazı plastik aparatlar gerekir. Eskiden bunları vakum ile yapardık ve bu hem maliyeti hem de üretim zamanını artırırdı. 3D yazıcıların ilk çıktığı dönemlerde Çamlıca’daki 3Dörtgen‘de küçük bir 3D yazıcı eğitimi aldık. Eğitimden de şık kafelerinden de çok memnun kaldık. Ardından açık kaynaklı olmasının da cazibesiyle bir Prusa i3 yazıcı aldık. Fakat bu yazıcı bizi tam anlamıyla mutlu etmedi. Ortalama bir ev kullanıcısı olsaydık eminim daha mutlu ayrılırdık kendisiyle ancak bizimki gibi zamanla yarışılan iş yerlerinde bu yazıcı pek de uygun değildi. Sürekli olarak tabla ve nozül ayarı yapmak bizim oldukça vaktimizi alıyordu. Üstelik bir sarsıntı ya da ısı değişiminde baskının bir kısmının -atölyemizdeki deyimiyle- “cörklemesi” bizi çileden çıkarıyordu. Çöp kutumuza yarım ya da yanlış basılmış çıktılar dolmaya başlamıştı. Nozül değiştirdik, filament değiştirdik, etrafına ısı koruyucu koyduk yine de aradığımız “konforu” bulamadık. Konfor diyorum ama bu bir lüks talebi gibi algılanmasın, acil işlerimizde bu bir lüks değil zaruri ihtiyaç oluyordu. Bazen çalışmaması gerekirken çalışıyor olmasına seviniyor, bazen de çalışması gerekirken çalışmamasına deliriyorduk.
Ucuz bir 3D yazıcı sizi usta eder. Pahalı bir 3D yazıcı sizi mutlu eder. Seçim sizin.
Bir süre sonra bunun böyle gitmeyeceğini, Prusa’mızın daha “hobici” bir arkadaşımıza hizmet vermesi gerektiğini, bizim daha profesyonel bir çözüme ihtiyacımız olduğunu düşünerek arayışa girdik. Bütçemizin ucu açık olsa da hedefimiz bir Fiyat/Performans cihazıydı. Piyasayı domine eden ünlü markaların 5 haneli fiyatlı yazıcılarını “Bu kadar para vereceğiz ama acaba kendini amorti edebilecek mi?” şeklindeki büyük bir tedirginlik ile almayı düşünürken sosyal medyadaki 3D yazıcı sayfalarını ve forumları inceleyince karşımıza İzmir’den Rigid firması çıktı.
“Ucuz mal alacak kadar zengin değilim.” -Atasözü
Ucuzdur vardır bir hikmeti, pahalıdır vardır bir kerameti
Firmanın İzmir’li yerli bir firma olması ve Destek Hattı’nda asgari ücretle çalışan bir teknik servis elemanı yerine sorunları direkt olarak makinayı üreten kişiye sorabilmemiz oldukça cezbetti. Sonuçta makinayı üreten kişi tam bir hakimiyete sahip ve sorun teşhisi ya da onarım konusunda en ehil kişi oluyor. Üstelik şahsi olarak da Mehmet Sutaş beyin âhiliğini çok beğendik. Sorunlara çözüm odaklı yaklaşımı ve gerektiğinde ücretsiz yedek parça sunması da oldukça hoş.
Özellikle teknik alandaki fikirlerine çok önem verdiğimiz Murat Şen‘in önerisi satın alma noktamızda etkili oldu
Bir başka güzel video da Lezzetli Robot Tarifleri‘nden
Bir başka tanıtım videosu